Latvijā audzētas BIO ķimenes

04/25/2018 - 15:47

Ķimenes jau izsenis ir bijušas latviešu ēdienkartē. Tradicionālajām jeb pļavas ķimenēm  (lat. Carum carvi) piemīt izteikts aromāts un saldeni asa garša. Ķimenes augļi satur ēterisko eļļu, olbaltumvielas, organiskās skābes, flavonoīdus, kas rosina ēstgribu, uzlabo gremošanas orgānu darbību, palīdz novērst vēdera uzpūšanos, bet ķimeņu tēja veicina piena veidošanos jaunajām māmiņām.

Gan veselas, gan sasmalcinātas ķimenes daudziem dārzeņiem izceļ to raksturīgo garšu, tādēļ lieliski sader piemēram ar kāpostiem, jaunajiem kartupeļiem, burkāniem un sarkanajām bietēm, kā arī lietojamas tējas pagatavošanai. Ķimenes augļus izmanto dārzeņu skābēšanā, maizes cepšanā, pievieno biezpiena un gaļas ēdieniem.

Latvijā audzētas bio ķimenes no Kalna Smīdes pieejamas SekoEko. Pieejamas 2 dažādu lielumu Latvijas BIO ķimenes: