Godži ogas
Godži ogas, Līcija jeb Tibetas bārbele ir trīs Tibetas auga nosaukumi. Tas ir nakteņu dzimtas krūmājs, kas aug līdz 3 metriem augstumā. Godži ogas ir dabisks vitamīna B1, B2, B6, C un E vitamīnu, proteīna, dzelzs un cinka avots, kas palīdz samazināt nogurumu, nespēku, nostiprina imūnsistēmu, uztur kaulu veselību un palīdz saglabāt muskuļu masu. Tās satur 21 minerālu un 18 aminoskābes, no kurām 8 ir neaizvietojamās. Tām ir augsts, beta- karotīna saturs. Tās tiek rekomendētas anēmijas, muguras sāpju, redzes pavājināšanās un cukura diabēta gadījumos, kā arī muguras, galvas smadzeņu, un limfātisko mezglu stāvokļa uzlabošanai, aizdegunes un mandeļu slimību gadījumos, kā stiprinošu un pret stresa līdzekli visa organisma atjaunināšanas nolūkiem. Tās pazemina cukura, holesterīna līmeni asinīs, stabilizē spiedienu, regulē sirds un galvas smadzeņu darbību. Ogām piemīt antibiotiskas pretvīrusu un pret appampumu īpašības, un vienlaicīgi tās ir stiprs antioksidants. Tās izvada no organisma toksīnus, attīra asinis, uzlabo nieru darbību un stiprina plaušas. Labvēlīgi ietekmē asins veidošanos un nervu sistēmu. Populāras tās ir pateicoties 4 unikālu polisaharīdu saturam (LBP- 1, LBP- 2, LBP- 3, LBP- 4), kuri kopā nav sastopami nevienā citā pārtikas produktā. Polisaharīdi ir sarežģīti ogļhidrāti, tie kalpo par galveno enerģijas ieguves avotu, kas izveidojas vielmaiņas rezultātā.
Godži ogām ir neatkārtojama saldskāba sulīga garša, pēc izskata tās līdzīgas rozīnēm. Dienā būtu jāapēd viena sauja, kas ir apmēram 100 g., pievienojot tās kokteiļiem, jogurtam, brokastu muslim, augļu salātiem, dažādiem desertiem (cepumiem, kūkām, kēksiem utt.).
100 g produkta satur:
Enerģētiskā vērtība |
kJ/ kcal |
Olbaltumvielas |
g |
Ogļhidrāti |
g |
Tauki |
g |
Šķiedrvielas |
g |