Kvinojas sēklas, baltas

5,25 €
Iepakojums: 
360g
Svītrkods: 
4751014410069
Ražotājs

Kvinojas sēklas ir viens no vērtīgajiem Superfoods produktiem, kas ir atradis plašu un daudzveidīgu pielietojumu ikdienas uzturā visā pasaulē.

Prast izvēlēties veselīgu un piemērotu uzturu ir svarīgi ikvienam. Tas palīdz justies labi šodien, bet nereti ir arī labas pašsajūtas un veselības garants nākotnē. Uzturs, tāpat kā mūsu dzīvesveids, nosaka, kādi mēs būsim pēc daudziem gadiem.

Vēsturiski Kvinoja aug Dienvidamerikas Andu kalnos un bija viena no būtiskākajām inku un acteku uztura sastāvdaļām gadu tūkstošus atpakaļ. Līdz ar spāņu iekarotāju ierašanos Dienvidamerikā, Kvinoja audzēšana piedzīvoja pagrimumu 400 gadu garumā.

Mūsdienās Kvinoju audzē Peru, Čīlē un Bolīvijā, strikti ievērojot ekoloģiskās prasības.
Kvinojas sēklas, tāpat kā Amaranta sēklas  un savvaļas rīsi, no botānikas viedokļa nav graudaugs, bet gan lapu dārzenis ar ēdamām sēklām, kuras lieto un pagatavo kā graudus.

Kvinojas sēklas ir bagātas ar augstvērtīgām uzturvielām – veselīga alternatīva ikdienas ēdienkartē gan brokastīs, gan pusdienās, gan vakariņās, saldajos ēdienos un bērnu uzturā.

Kvinojas sēklas satur vairāk olbaltumvielu (12-18%) un dzelzi nekā jebkurš cits graudaugs. Tās satur gandrīz ideālu neaizstājamo aminoskābju līdzsvaru, kas nepieciešamas šūnu attīstībai organismā. Apmēram ½ tases Kvinojas sēklas nodrošina bērnu ar nepieciešamo olbaltumvielu daudzumu dienā.

Tās ir bagātas ar mangānu, magnēziju, kāliju, fosforu, varu, cinku, vitamīniem E un B6, antioksidantiem un šķiedrvielām. Tajās ir vairāk kalcijs nekā govs pienā, augstākais nepiesātināto taukskābju un zemākais ogļhidrātu līmenis starp graudaugiem, pie tam zems GI (glikēmiskais indekss), cukurs nonāk asinīs lēnāk, neradot straujas cukura līmeņa svārstības.

Kvinojas sēklas ir vienkārši pagatavojamas, viegli sagremojas, neradot smaguma sajūtu  pēc maltītes.
Kvinojas sēklas – nesatur glutēnu, holesterīnu un transtaukskābes. Īpaši piemērotas uzturā veģetāriešiem, vegāniem, fiziski aktīviem cilvēkiem, gan maziem, gan veciem, kā arī tiem, kam ir gremošanas problēmas, celiakijas un diabēta slimniekiem.

Pirms lietošanas Kvinoju ieteicams sietiņā noskalot, lai atbrīvotu tās no palikušajiem rūgtenajiem saponīna puteklīšiem.

Kvinojas sēklas var vienkārši novārīt (kā rīsus), ņemot 1daļu Kvinojas sēklas un 2 daļas ūdeni vai buljonu, nepieciešamas tikai 15 min. un ēst kā biezputru, dažādojot to pēc patikas. Lieliska piedeva gaļas un zivju ēdieniem. Var lietot atdzesētas salātos. Sēklas var pievienot zupām, sautējumiem. Pirms lietošanas var apgrauzdēt uz pannas vai cepeškrāsnī. Vārot Kvinojas sēklas augļu sulā, var tikt pie interesantas brokastu putras. Izmanto arī saldo ēdienu gatavošanā.  Kvinojas sēklas var arī diedzēt un ēst zaļas, likt klāt salātiem un uz sviestmaizēm. 

100 g produkta satur:

  • Olbaltumvielas  13,0 g
  • Šķiedrvielas  4,2 g 
  • Kālijs  740 mg
  • Fosfors  410 mg 
  • Magnijs  210 mg 
  • Kalcijs  60 mg
  • Dzezs  9 mg 
  • Enerģētiskā vērtība  374 kcal