Kaņepju sēklas
Sēklas satur 30-38% eļļas. Omega-3un Omega-6 taukskābes mūsu organisms neražo, tās jāuzņem ar pārtiku. Kaņepju eļļā šīs taukskābes ir ideālā attiecībā 1:3.
Kaņepju sēklās ir liels daudzums olbaltumvielu – ap 25-30%, tas ir vairāk nekā liellopa gaļā vai zivīs. Tajās, starp citām olbaltumvielām, ir arī globulīns. Globulīni, saukti arī par imūnglobulīniem, nepieciešami veselas imūnsistēmas uzturēšanai.
Produkta uzturvērtība 100g:
- Olbaltumvielas 24,6g;
- Ogļhidrāti 32,3 g;
- tostarp cukuri 3g
- Tauki, no kuriem: 31g
- Piesātinātās taukskābes 2,85 g
- Mononepiesātinātās taukskābes.: 5,25 g
- Polinepiesātinātās taukskābes, t.sk.24,6 g
- Omega 3(Alfalinolēnskābe) 8,56 g
- Omega 6 (Linolskābe) 25,65g
- Enerģētiskā vērtība: 459kcal/ 1910kJ
Satur vitamīnus А, B1, B2, B3, B6, C, D, un E, minerālvielas:
Fosfors (P)
1,160 mg
Kālijs(K)
933 mg
Magnijs (Mg)
462 mg
Kalcijs (Ca)
160 mg
Dzelzs (Fe)
13 mg
Natrijs (Na)
12 mg
Mangāns (Mn)
9 mg
Cinks (Zn)
7mg
Varš (Cu)
2 mg
Tipiskais olbaltumvielu sastāvs (%) kaņepju graudos 25%:
Alanine
1,28
Arginine
3,10
Aspartic acid
2,78
Cystine
0,41
Glutamic acid
4,57
Glycine
1,14
Histidine∗
0,71
Isoleucine∗
0,98
Leucine∗
1,72
Lysine∗
1,03
Methionine∗
0,58
Phenylalanine∗
1,17
Proline
1,15
Serine
1,27
Tryptophan∗
0,20
Tyrosine
0,86
Valine∗
1,28
Threonine∗
0,88
Katras aminoskābes daudzums gramos uz 100 g. Neaizvietojamās aminoskābes atzīmētas ar (*)