Latvijas BIO zaļie griķi

12/04/2018 - 12:26

Griķi tiek saukti par „uzturvērtības bumbu”, jo ir uzturvielām bagāti. Griķi satur daudz vitamīnu un minerālvielu. Tajos ir 3 reizes vairāk dzelzs, 2 reizes vairāk kālijs un magnijs nekā citos graudaugos. Griķu milti izceļas ar savu specifisko saldeno garšu. No griķiem var gatavot maizi, smalkmaizītes, cepumus un cept pankūkas. Papildinot savu bioloģikso saimniekošanu, zemnieku saimniecība Kalna Smīdes piedāvā ne vien bio medu un bio ķimenes, bet arī bioloģikos griķus un to produktus:

Bioloģiski zaļie griķi

No bioloģiskajiem griķu putraimiem ļoti ātri var pagatavot veselīgu brokastu biezputru. Gatavo gluži tāpat, kā mannā biezputru, pie ūdens pievienojot pienu. Gatavu var ēst ar sviestu vai ievārījumu. Putraimi ir ļoti briestoši, tāpēc ieteicams pievienot vairāk šķidrum.

Bioloģiski griķu milti no kuriem var cept lieliskas pankūkas un cepumus. Pankūkas ir neatņemama brīvdienu un vēlo brokastu sastāvdaļa, tāpēc tiem, kas meklē idejas garšas dažādībai, vērts izmēģināt kviešu miltu alternatīvu – griķu miltus. Un nemaz nevajag domāt, ka pankūkas garšos pēc vārītiem griķiem – ēdāji nemaz nepateiks, ka izmantoti citi milti!

Izmēģini uzcept cepumus no griķu miltiem! Tev nepieciešamas: 

160 g griķu milti
1/2 tējkarote sāls
1/2 tējkarote cepamais pulveris
120 g sviests
100 g cukurs
1/2 tējkarote vaniļas ekstrakts
1-2 olas

Bļodā sajauc miltus ar sāli un cepamo pulveri, otrā bļodā sakuļ sviestu ar cukuru, kamēr cukurs izkusis. Pievieno vaniļas ekstraktu vai vaniļas cukuru, olas un samaisa, kamēr viss labi viendabīgā masā.
Tad pamazām pievieno iepriekš samaisītos miltus. Kad tas darīts, iespējams pievienot piedevas (riekstus, rozīnes, šokolādes gabaliņus). Cep 180 grādos 12-15 min.

Kalna Smīdes piedāvājumā ietilpst arī Latvijā audzētas bioloģiskās ķimenes, kuras pieejamas 2 izmēru iepakojumos - 20g un 60g.

Lai griķi būtu irdeni, tos vārot, jāievēro proporcijas – viena daļa griķu un divas daļas ūdens. Kad viss ūdens ir iesūcies griķos, katlu var ņemt nost no uguns. Katlu ietin dvielī.
Ja nav laika gaidīt, tad griķus var vārīt šādās proporcijās – viena daļa putraimu un trīs daļas ūdens. Vārot nav ieteicams noņemt vāku un vēl jo vairāk – tos maisīt.
Pirms griķu gatavošanas tos ieteicams apcept, tad tie būs aromātiskāki. Liec griķu putraimus sausā kastrolī un grauzdē uz vidējas uguns 3–4 minūtes maisot, līdz tie ieguvuši zeltainu nokrāsu. Nepārstāj
maisīt, jo griķi var ātri piedegt.
Lai griķi saglabātu pēc iespējas vairāk savu vērtīgo īpašību, vakarā tos ieteicams apliet ar verdošu ūdeni, tad no rīta tos var ēst.

Vai Tu zināji?

  • Griķi satur ļoti daudz dzelzs, magnija, kalcija, joda un balastvielu, satur viegli sagremojamas olbaltumvielas.
  • Tie satur 18 aminoskābes, B grupas vitamīnus, kā arī rutīnu, kas vajadzīgs asinsvadu stiprināšanai.
  • Griķus ieteicam iekļaut cukura diabēta pacienta uzturā, jo tie palīdz stabilizēt cukura līmeni asinīs.
  • Raugoties no kaloriju skaitīšanas viedokļa, enerģētiskā vērtība griķiem ir lielāka nekā dažiem citiem putraimiem.