Stēvijas sausās lapas

4,07 €
Iepakojums: 
50 g
Svītrkods: 
SB-594-l-50
Ražotājs

Stēvija (Stevia rebaudiana Bertoni) sen jau ir pazīstama cilvēcei. Senie Paragvajas vietējie iedzīvotāji, Guarani indiāņi, gadsimtiem ilgi izmantojuši stēviju ēdienu pagatavošanā. Jo īpaši stēvija ir populāra Japānā, kur tā ieņem 40% no saldinātāju tirgus daļas, kā arī pieprasīta citās Pasaules valstīs, jo sevišķi ar cukura diabētu sirgstošo cilvēku vidū.

Eiropā stēvija ir plaši pieejama veikalos, internetā un kopš 2011. gada decembra ir oficiāli atļauta kā pārtikas saldinātājs, kas pašlaik ir vienīgā dabīgā alternatīva cukuram.

 

Stēvija ir daudzgadīgs zaļš kultūraugs, kas pieder asteru dzimtai. Tās bagātība ir saldās lapas, kas satur tādas vielas kā steviozīdu un rebaudiozīdu A (REB A), kuru koncentrācija augstvērtīgajos stēvijas produktos sastāda vismaz 95%, kas attiecībā pret cukuru ir aptuveni 1:300.

Zinātniskie pētījumi par stēviju un pasaules pieredze apstiprina:

  • stēvijas koncentrāti ir aptuveni 300 reizes saldāki par cukuru,

  • nesatur ogļhidrātus un glikēmiskais indekss ir nulle,

  • praktiski nesatur kalorijas,

  • neizmaina cukura līmeni asinīs,

  • stēvija ir 100% dabīgs produkts.

Stēvijas produkti ir piemēroti dažādām cilvēku grupām (veselīga dzīvesveida piekritēji, cilvēki ar lieko svaru vai tendenci uz to, cukura diabēta pacienti). Kā liecina zinātniski pētījumi, cukura diabēta pacientiem iekļaujot stēvijas preparātus speciālajās diētās, cukura līmeņa regulācija noris krietni veiksmīgāk.

Paragvajā audzētās sausās stēvijas lapas izmanto tēju, sīrupu, kompotu un ievārījumu gatavošanā. Eiropas Savienībā (ES) stēvijas sausās lapas nav iespējams reģistrēt kā pārtikas produktu, bet tās atbilst ES pārtikas kvalitātes prasībām, nesatur GMO, alergēnus, pesticīdus un citas kaitīgas vielas. Stēvijas lapu saldums attiecībā pret cukuru ir aptuveni 1:15.

Stēvijas lapas atbilst ES pārtikas kvalitātes prasībām, EC Nr. 396/2005, EC Nr. 852/2004.

Stēvijai piemīt arī konservanta īpašības.

Sastāvs: 100% stēvijas lapas.

 

Deva: 1/2 tējkarotes uz 200-250 ml karsta ūdens.