Ķimenes
Ķimenes satur ēteriskās eļļas: D-karvonu, D-limonēnu, karveolu, dihidrokarvonu un citus terpēnu atvasinājumus, kas darbojas kā antioksidanti lipīdos. Tāpat ķimeņu sēklas satur saharīdus, olbaltumvielas, miecvielas un citas vērtīgas vielas (Sultan et al.).
Ķimenes kā piedevu var lietot biezpienam, sieram, kāpostu un biešu salātiem, kartupeļu un kāļu ēdieniem, gulašam, maltajai gaļai, cepešu un sīpolu mērcēm, mīklas izstrādājumiem. No ķimenēm var pagatavot garšīgu, aromātisku tēju.
Ķimeņu uzturvērtība 100 g: enerģētiskā vērtība 1966 kJ / 470 kcal.
Tauki 22,27 g, tostarp piesātinātās taukskābes 1,54 g, transtaukskābes 0 g, monopiesātinātās taukskābes 14,04 g, polinepiesātinātās taukskābes 3,28 g.
Ogļhidrāti 44,0 g, tostarp cukuri 2,3 g, polioli 0 g, ciete 0 g.
Šķiedrvielas 11 g.
Olbaltumvielas 18 g.
Sāls 0,42 g – sāls saturs tikai dabīgā nātrija klātbūtnes rezultāts.