BIO zaļie griķi

2,04 €
Package: 
500g
Barcode: 
4751001450580
Sorry, this product is currently out of stock.
Producer

Griķi tiek saukti par „uzturvērtības bumbu”, jo ir uzturvielām bagāti. Griķi satur daudz vitamīnu un minerālvielu. Tajos ir 3 reizes vairāk dzelzs, 2 reizes vairāk kālijs un magnijs nekā citos graudaugos.

Griķi ir veselīgs produkts, no kura organisms var gūt daudz labuma. Griķi uzturā ir labs bioloģiskais stimulators, jo satur uzturā nepieciešamās vielas. Tajos ir augsts olbaltumvielu, ogļhidrātu, B grupas vitamīnu, PP un P vitamīnu saturs. Griķos sastopamās olbaltumvielas ir vērtīgākas nekā kviešos esošās. Griķi stimulē asinsriti un spēcina organismu.

Lai griķi būtu irdeni, tos vārot, jāievēro proporcijas – viena daļa griķu un divas daļas ūdens. Kad viss ūdens ir iesūcies griķos, katlu var ņemt nost no uguns. Katlu ietin dvielī.
Ja nav laika gaidīt, tad griķus var vārīt šādās proporcijās – viena daļa putraimu un trīs daļas ūdens. Vārot nav ieteicams noņemt vāku un vēl jo vairāk – tos maisīt.
Pirms griķu gatavošanas tos ieteicams apcept, tad tie būs aromātiskāki. Liec griķu putraimus sausā kastrolī un grauzdē uz vidējas uguns 3–4 minūtes maisot, līdz tie ieguvuši zeltainu nokrāsu. Nepārstāj
maisīt, jo griķi var ātri piedegt.
Lai griķi saglabātu pēc iespējas vairāk savu vērtīgo īpašību, vakarā tos ieteicams apliet ar verdošu ūdeni, tad no rīta tos var ēst.

Vai Tu zināji?

  • Griķi satur ļoti daudz dzelzs, magnija, kalcija, joda un balastvielu, satur viegli sagremojamas olbaltumvielas.
  • Tie satur 18 aminoskābes, B grupas vitamīnus, kā arī rutīnu, kas vajadzīgs asinsvadu stiprināšanai.
  • Griķus ieteicam iekļaut cukura diabēta pacienta uzturā, jo tie palīdz stabilizēt cukura līmeni asinīs.
  • Raugoties no kaloriju skaitīšanas viedokļa, enerģētiskā vērtība griķiem ir lielāka nekā dažiem citiem putraimiem.