BIO griķu milti
Griķi tiek saukti par „uzturvērtības bumbu”, jo ir uzturvielām bagāti. Griķi satur daudz vitamīnu un minerālvielu. Tajos ir 3 reizes vairāk dzelzs, 2 reizes vairāk kālijs un magnijs nekā citos graudaugos. Griķu milti izceļas ar savu specifisko saldeno garšu. No griķiem var gatavot maizi, smalkmaizītes, cepumus un cept pankūkas.
Pankūkas ir neatņemama brīvdienu un vēlo brokastu sastāvdaļa, tāpēc tiem, kas meklē idejas garšas dažādībai, vērts izmēģināt kviešu miltu alternatīvu – griķu miltus. Un nemaz nevajag domāt, ka pankūkas garšos pēc vārītiem griķiem – ēdāji nemaz nepateiks, ka izmantoti citi milti!
Cepumi
160 g griķu milti
1/2 tējkarote sāls
1/2 tējkarote cepamais pulveris
120 g sviests
100 g cukurs
1/2 tējkarote vaniļas ekstrakts
1-2 olas
Bļodā sajauc miltus ar sāli un cepamo pulveri, otrā bļodā sakuļ sviestu ar cukuru, kamēr cukurs izkusis. Pievieno vaniļas ekstraktu vai vaniļas cukuru, olas un samaisa, kamēr viss labi viendabīgā masā.
Tad pamazām pievieno iepriekš samaisītos miltus. Kad tas darīts, iespējams pievienot piedevas (riekstus, rozīnes, šokolādes gabaliņus). Cep 180 grādos 12-15 min.
Lai labi garšo!
Vai Tu zināji?
- Griķi satur ļoti daudz dzelzs, magnija, kalcija, joda un balastvielu, satur viegli sagremojamas olbaltumvielas.
- Tie satur 18 aminoskābes, B grupas vitamīnus, kā arī rutīnu, kas vajadzīgs asinsvadu stiprināšanai.
- Griķus ieteicam iekļaut cukura diabēta pacienta uzturā, jo tie palīdz stabilizēt cukura līmeni asinīs.
- Raugoties no kaloriju skaitīšanas viedokļa, enerģētiskā vērtība griķiem ir lielāka nekā dažiem citiem putraimiem.