Jaunums! Stēvijas produkti - dabīgie saldinātāji!
Dabīgs saldinātājs - stēvija ir alternatīva cukuram un nav ķīmiskas izcelsmes.
Stēvija ir daudzgadīgs zaļš kultūraugs, kas pieder asteru dzimtai. Tās bagātība ir saldās lapas, kas satur tādas vielas kā steviozīdu un rebaudiozīdu A (REB A), kuru koncentrācija augstvērtīgajos stēvijas produktos sastāda vismaz 95%, kas attiecībā pret cukuru ir aptuveni 1:300. Zinātniskie pētījumi par stēviju un pasaules pieredze apstiprina:
- stēvijas koncentrāti ir aptuveni 300 reizes saldāki par cukuru,
- nesatur ogļhidrātus un glikēmiskais indekss ir nulle,
- praktiski nesatur kalorijas,
- neizmaina cukura līmeni asinīs,
- stēvija ir 100% dabīgs produkts.
Stēvijas produkti ir piemēroti dažādām cilvēku grupām (veselīga dzīvesveida piekritēji, cilvēki ar lieko svaru vai tendenci uz to, cukura diabēta pacienti). Kā liecina zinātniski pētījumi, cukura diabēta pacientiem iekļaujot stēvijas preparātus speciālajās diētās, cukura līmeņa regulācija noris krietni veiksmīgāk. Tiek piedāvāti vairāku veida Eiropas Savienībā ražotie stēvijas produkti: stēvijas tabletes, kas ir piemērotas karsto dzērienu saldināšanā; viena tablete atbilst vienai tējkarotei cukura; stēvijas sīrupu – pielieto auksto, karsto dzērienu saldināšanā, konditorejas izstrādājumu, kā arī ļoti izdevīgs produkts auksto saldo ēdienu (putukrējuma, želeju, saldējumu) gatavošanā; dažāda veida koncentrātus pulvera veidā, kas ir gana ekonomiski kulinārijas izstrādājumu, dzērienu un dažādu konservu gatavošanā. Šie produkti ir piemēroti gan mazumtirdzniecībā, kā arī tos ir iespējams pielietot konditorejas un kulinārijas lielražošanā.
Paragvajā audzētās sausās stēvijas lapas izmanto tēju, sīrupu, kompotu un ievārījumu gatavošanā. Eiropas Savienībā (ES) stēvijas sausās lapas nav iespējams reģistrēt kā pārtikas produktu, bet tās atbilst ES pārtikas kvalitātes prasībām, nesatur GMO, alergēnus, pesticīdus un citas kaitīgas vielas.
Eiropas tirgū ir plaši pieejami kosmētiskie līdzekļi, kuru sastāvā ietilpst stēvija. Tās ir zobu pastas, dušas želejas, seju tonizējošie krēmi. Galvenās stēvijas īpašības, tās pielietojot kosmētikā, ir tonizējošs, mitrinošs efekts, bet zobu pastās tā aizvieto mākslīgos saldinātājus un veic antibakteriālas funkcijas. Zobu pastām un dušas želejām ir BDIH sertifikāts.